Adakah ini satu Tabungan???

Saturday, March 6, 2010

Kerabu Ikan Tongkol

Assalamualaikum semua.....Rindu....................nya!!!!
Maaf tak dapat nak celoteh panjang sebab Akak sibuk melayan mak sedara yang datang menemankan Akak sepeninggalan Hubby ke China.......malangnya kesihatan Mak Tam Akak ni kurang sihat sikit...demam selsema dan batuk2...jadinya Akak banyak menghabiskan masa dengannya....Maklumlah nak tinggalkan dia sorang2 mengadap PC....rasa macam kurang sopan pulak....jadinya Akak tumpukan sepenuh perhatian pada nya....susah juga...sebab hati orang2 tua ni mudah terusik....sebelum dia kecil hati biarlah Akak layan dia betul2....

Bagi yang rindu...tu sama2 lah kita saling rindu merindui.....hehee....

Just nak kongsi resepi kerabu ikan......ni....jer...actually...masak macam biasa jugak....ada akak buat roti kentang, apam pisang.....donut....sotong kunyit...asam pedas ikan pari....kari....sambal tumis....macam selalu juga....tapi tak sempat nak tepek macam selalu....maaflah ya!!!



OLYMPUS DIGITAL CAMERA





 Kita kongsikan resepi  ni kat bawah ya.......actually Akak dah pernah letak resepi ni kat my resepi.com satu ketika dulu...bolek klik sini.


Bahan-bahan ( Untuk 3-4 orang satu hidangan )

  • 1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
  • 2 labu bawang besar
  • 2 biji cili merah
  • 5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
  • sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
  • secubit garam ikut selera anda
  • air perahan limau kasturi/ limau nipis

Cara-cara

  1. Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua


  2. lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar


  3. Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
  4. Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawangbesar, cili merah dan cili api


  5. Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
  6. Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
  7. gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah! 

Okaylah.....nanti bila dah jadual Akak kembali normal Akak kembali lagi....jadi jeritan2 rindu di shoutbox pun masih belum dapat Akak nak jawab....sebab tak nak Mak Tam Akak tercari-cari pulak...Akak kat bilik ni....lama-lama! .....Dan super Mom nak kena terbang ke sekolah pulak karang ...nak ambil Alang balik dari kelas tambahan.......memang busy betoi....!!!Salam rindu...buat semua ya!!
Pssst......................Mami.....ni kita share resepi......& Sifu Ros....Akak tetap meroti...walaupun kualiti gambar kurang jelas...nak tepek juga.....



OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA


4 comments:

ain said...

salam kak watie..bestnya potato bread akak tu. pernah buat sekali, tak jadik pulak!! frust betul!!

psst...happy weeknd kak!!!

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam Watie...
sypun rindu watie juga...tq 4 sharing the recipes...
Have a nice day dear

sharamli said...

rindu akak sangat2 dah ni..heeeee....

geraugebang said...

Sedapnya. sekarang ni, kita suka sangat kerabu...nanti kita cuba. Tq kak. Akak memang rajin.