Adakah ini satu Tabungan???

Friday, March 12, 2010

Jom Kongsi Resepi Pizza...pulak dah!

Assalamualaikum....ini pula sekadar memenuhi permintaan resepi pizza yang Akak gunakan.




http://hubpages.com/hub/EZ-PIZZA-RECIPE inilah webside yang akak ambil resepi dough pizza tu....lebih kurang jer dengan basic dough kita nak buat roti tu........but I likeeeee!

Basic Pizza Dough I
INGREDIENTS:
  • 1 package active dry yeast (Akak guna 11g Mauripan tu ...ok Hana!)
  • 1 tablespoon white sugar
  • 1 1/4 cup warm water (110 degrees F)agak-agak suam-suam kuku
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 teaspoon salt
  •  3 1/2 cups bread flour
DIRECTIONS:

In a large mixing bowl, dissolve yeast and sugar in the warm water. Let stand about 10 minutes until it foams.
Stir the olive oil, salt, and 2 1/2 cups of the bread flour into the yeast mixture. Mix in the remaining flour, 1/2 cup at a time, mixing well. When the dough has formed, turn it out onto a lightly floured surface and knead until smooth and elastic. Lightly oil a large mixing bowl, place the dough in the bowl and turn to coat with oil. Cover with a damp cloth and put in a warm place to rise until doubled in volume; about 1 hour.
Punch down the dough and turn it out onto a lightly floured surface. Divide the dough into two equal pieces and form into rounds. Cover the rounds and let them rest for about 10 minutes. Preheat oven to 425 degrees F (220 degrees C).
Use a rolling pin to roll the dough into the desired shape, cover it with your favorite toppings and bake at 425 degrees for about 25 minutes or until the crust and cheese are golden brown. (Bakar sampai cheese tu garing....ikut suka anda...lagi banyak cheese lagi umph!)

Untuk topping tu Akak sliced beef sausages tu nipis2 dan di goreng dengan sedikit butter sehingga garing baru di tabur di atas pasta sauce/ pizza sauce (Akak guna pasta sos Prego jer tu) Lain2 topping ikut citarasa masing-masing...Akak just letak bahan yang ada dalam peti ais jer tu....(black olive yg dah berkurun di dalam peti tu) & hirisan green pepper.....kalau anda suka..boleh tambah mushroom, bawang besar,pineapple, capsicum.....dan macam2 lagi....!

Sebelum dibakar......pastikan taburkan pizza cheese....banyak-banyak......terdiri dari cheddar cheese, mozzarella cheese & parmesan cheese......(beli yang ready pack jer pun) !

Cubalah.....rasanya .....sedap dimakan panas-panas.....especially kalau letak chilli sauce atau blend cili kering untuk jadikan chili flakes!


7 comments:

Diarihatiku1976 said...

kalo baba masak akak memang salute le kat u sis.. maveles..

hana said...

akak.. 1 package yis tuh bape gram erk kak? yg mauripan 11g tuh ker? sajer bertanya, kot nanti2 nak mencube yg neh...

♥LOVE2COOK♥ said...

KakWatie!!! Sedapnya pizza! Nakkkk ;)

I tried ur Apam Tepung Beras last night! Tak sengih pun but Sedapppppp! 2 thumbsup! I just loved it! Blm letak n3 lagi...later today! Thanks again kak! Love will translate the recipe into English ya! All credits for U and Ros Osaka for promoting it! hehehe ;)

Wanita Itu said...

bawak pi KL nnt leh kak? heeeee..

TREAT AND TRICK said...

Sedapnya pizza tu..loaded with cheese..yum...yum..

i said...

Wah meriahhnye pizza kak watie... harusla sedap bangat neh!

ijan said...

Wah meriahnye pizza kak watie... harusla sedap bangat neh!