Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, August 10, 2011

Kuih Talam Ubi Kayu

Assalamualaikum.....dah petang memang sibuk sangat kan...menjelang persiapan berbuka puasa tapi nak juga kongsikan salah satu juadah kegemaran Akak ni.....

Akak guna spring form yang di alas dengan plastik senang nak transfer ke atas pinggan.....



Nampak tak bertapa mudahnya nak mengalihkan dari loyang ke cake plate atau pinggan intuk hidangan.....



Ini close-up sikit kasi "terguda" para peminat kuih talam ubi yang menyaksikan .....minta ampunnnnnn ya!!! Akak yang sangat tergoda & teruja dengan kejadian yang sungguh sempurna ini!



Yang ini test potong baru ya....belum di makan lagi......tapi Akak dah nampak kesedapannya....!Walaupun  bahagian kepalanya tu agak nipis sikit...yang pentingnya bahagian bawahnya tu......banyak dan masak elok jer!



Kalau nak saksikan kejadian sebelum ini sila klik di sini  di mana kejadian terdahulu sedikit mengecewakan dari segi rupa parasnya...walaupun keenakkannya trtap maintain!

Resepi :Talam Ubi Kayu
sumber: myresepi~ Sofinar


Bahan-bahannya:
Untuk lapis bawah :
1) 1 kilo ubi kayu (sagat dan tapis, buang air tapisan)
...ambil sagunya campur dgn hasil sagat tadi lepas tapis
2) 3 cawan air
3) 1 cawan gula merah
4) 1 cawan gula pasir
5) 2 helai daun pandan
Campurkan, masak hingga
mendidih dan tapis)

Untuk lapis atas :
1) 3/4 cawan tepung  gandum
2) 3/4 cawan tepung beras
3) 4 ½ cawan santan pekat
4) 1 sudu teh garam

Cara-caranya:
Untuk lapis bawah :
1) Panaskan kukusan dan rata minyak pada loyang.
2) Ambil ubi dalam tapisan dan gaulkan dengan air gula.
3) Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak anggaran selama ½
jam.

Untuk lapis atas :
1) Bancuh semua adunan untuk lapisan atas. Tapiskan.
2) Masukkan dalam periuk kecil dan masakkan sebentar atas api yg sederhana
besar.Kacau selalu supatya tidak berketul-ketul
dan tutup api.
3) Cakar cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi. Kukus
semula selama 25 minit.
4) Sejukkan dan potong.
Sedia untuk dihidangkan.

Okaylah....Akak nak cepat ni.....sebab nak siapkan main course untuk juadah berbuka hari ni.....

Selamat berbuka Puasa !


6 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam kak Watie..lama x npk akk
akk sihat ke selamat menjalani ibadah puasa
sdp kuih talam ubi tu...akk mmg suka ye kuih yg berasas kan ubi...rajin akk

Juwita Jamaludin said...

kak watie tu dia menu akak sedap2 bereret sekali keluar.. yang paling tergoda talam tu kak. memang perfect kak sedapnya nasib dah berbuka,,:) nak seketui kak

Lovely Kitchen said...

E-na failed betul bab2 talam ni tp suka mkn...akak x nak berjiran dgn e-na ke..leh merasa talam sedap akak ni...;p

ijayuji said...

Salam kak watie!! mak kita suke buat talam ubi ni! kalau dulu2 buat talam kita suke mkn bwh jerr tp skrg dah jadi baik sikit 2 lapisan tu kita dah boleh makan mungkin sbb jauh n sume2 jadi nak makan hihihi... sedapppp! suke talam ubi!

~K Ham~ said...

watieeeeeeeeeeeeeee....mmg menggoda betul la....nak sepiring tau...

Watierman, rmanbkr said...

Assalamualaikum....

Dik Shiela...ermmm memang lama Akak tak update...ni baru nak mula balik..rindu pada semua.....& Tq ya sudi menjenguk Akak....Selamat Berpuasa Ya!

Salam Dik Ita.....ngangga mulut besar2 Akak suapkan meh!....menu biasa2 ala orang kampung jer Dik!

E-Na.....berjiran...boleh aje...nak Akak pindah ke sana ke????Arigato!...Akak pun trial & error jugak Dik...coz practise makes perfect!

Ikaaaaa.....memang orang tua2 suka makan benda cam gini agaknya...jadi paham2lah tu..Akak ni category yg cam mana...seangkatan dengan mak Ika lah tu....entah2 Ika bisa aja panggil Akak ni Mama hahahaha...tak terkejut pun!...rasa kuih ni memang...ada style tersendirilah!kan?

Kak Ham...apa lak sepiring..kan Watie dah simpan satu tupperware...untuk kak Ham...delivery boy tu bedal kat dia dah lah tu!.....cam dekat jer..nak deliver...hampeh!hohoho!