Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, August 9, 2011

Agar-agar Santan Gula Merah & Cucur Udang Kuah Kacang

Assalamualaikum...Selamat Berpuasa....dan syukur Alhamdulillah kita dah masuk ke minggu kedua puasa...sekejap aje masa berlalu.Tak lama lagi dah nak raya...hehe baru puasa seminggu dah terasa suasana hari raya yang bakal menjelang tiba...persiapan baju raya.....??Almost there....kuih raya?...masih jauh lagi....hehe sebab mood nak mengentel dan membakar kuih tu belum terasa!

Nak masak untuk berbuka pun kurang mood jugak ni....sebab dah tak berselera pulak tekak ni nak makan apa pun tak tahu! Badan pun rasa cam nak demam jer....sebab makan buah dokong dan rambutan agaknya....(Dah nak buat sebab musabab lah tu!)....Sebenarnya badan tu dah makin BERUSIA...jadi adalah karat sana...karat sini sikit......! Apa-apa pun tak ada apa yang istimewa sangat pun kat dapur Akak sehari dua ni....

Semalam berbuka pun sempoi aje...Hubby call dari office minta buatkan cucur udang...LAGI! Malam sebelum tu Akak dah buatkan masa berbuka kat rumah mak di Alor Setar...tak puas-puas dan tak jemu-jemu family Akak makan cucur udang.....So tengaharinya Akak ajak Along temankan Akak ke Mydin Bukit Jambul nak beli udang dan apa-apa yang perlu.....untuk buat kuah kacang.

Layankan ajelah juadah kami yang tak seberapa sangat...ni...ala cucur udang sempoi jer!



Tugas potong  cucur kali ni kita suruh Along pulak sebab semalam kat rumah Tok...Tok Wan yang jadi tukang potong cucur ni.....!



Nasib baik puasa...kalau tak  sambil potong sambil...ngap!!




Kalau biasa-biasa Akak buat untuk minum petang tu Akak just suruh dia orang cicah cili sos aje...tapi semalam En Hubby pulak teringin nak cicak kuah kacang.......maka jadilah sambal kacang yang sempoi jugak ni! hehe....resepi  main agak-agak dan campak-campak gitu! Lupa nak snap kuah dalam bekas besar....ni dari piring Akak jer....jadilah dari tak snap langsung...sebab masa ni dah time berbuka...mana sibuk nak shooting ke nak makan ke!!



Dan pemanis mulutnya pulak.....agar-agar santan gula merah yang dah selalu ditayang ....sebab dah selalu Akak buat....kalau nak resepi klik di sini.



Pembasah tekak buat ahli keluarga Akak pula...air cincau...cincau dibeli dari Alor Setar...Hubby beli kat Bazar Ramadhan...jauh cincau ni merantau......!


Itulah saja juadah kami semalam yang serba ringkas dan sederhana......Syukur...kenyang dan menyegarkan!!Apa pulak juadah untuk hari ni....masih ....BLurrrrrrrrrrr!!! Lagi ni!

Hingga ketemu lagi......daaaaaaaaaaaa

5 comments:

Ummi said...

Assalam Watie...ni pun dah cukup sedap...yg sempoi tp cepat licin kan..kan..

hazila said...

Salam kak watie,
Lamanya tak makan cucuq udang dgn kuah kacang. Kat sini selalu ada kuah cili tu je. Tak sabaq nak balik Utara raya ni....

ieda said...

hermm tgk menu akak nie .. rasa mcm nak buat jer cucur udang lahh kak :)

Ijan said...

Salam Kak Watie...
Alahai cucur udang... akak tau, Faiz pun peminat setia cucur udang ni. kat kampung kalu, hari hari le jadi menu buka puasa. kat sini, kadang buat kadang tak buat. tp memang tak boleh lari dari cucur udang. heheh.... orang penang memang gemor kot :D

Watierman, rmanbkr said...

Assalam Ummi.....yang penting ada menu yang hidang atas meja...sebab waktu berbuka tak boleh berlengah...betoi kan?..Insyaallah licin kalau buat tak berlebihan...padan patut jer lah!

Salam Dik Zila..Akak pun tak berapa rajin buat kuah kacamg tu...tapi sebab special request tu...layan kan jugak lah!..Balik Perlis erk raya ni!

Salam Ieda...dah gi buat ke belum ni!!! Tak ada udang gi beli cepat!

Assaalam Ijan...agaknya lah orang Utara suka makan cucur udang...asal tanya nak makan apa mesti kata cucur udang pun okay gak!..tak jemu-jemu pulak tu! Kesian Fais..meh rumah Akak...akak bancuhkan tepung karang Ijan tolong gorengkan ya!