Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, August 10, 2011

Nasi Lemak Pandan ~ Menu Permintaan En. Hubby

Assalamualaikum...Selamat Berpuasa.....Apa khabar semua? Moga sihat sejahtera dan ceria selalu dalam menghadapi  segala cabaran dalam menempuhi kehidupan seharian hendaknya. Setiap hari ada saja yang nak kita laksanakan......nama pun urusan hidup...kalau tak ada urusan....tak ada kehidupan lah pulak! Kalau hidup tak terurus pun susah jugak.....kan kacau bilau jadinya!

Menguruskan hidup ni nampak jer mudah....tapi perlu perancangan, perlu ada permuafakatan dan pengagihan kerja yang teratur barulah meringankan segala beban yang dipikul. Oleh itu perlulah ada kerjasama sesama ahli keluarga.....wah bertazkirah pulak Akak dipagi ini!

Dah.......jangan dilayankan sangat bebelan Akak tu sebab banyak lagi urusan yang belum selesai......ni cuma nak update sikit menu permintaan En. Hubby yang tiba-tiba terasa nak makan nasi lemak .....dalam pukul 3 petang gitu.....Hubby Akak call tanya nak masak apa....Akak cuma plan nak buat ayam goreng aje...yang lain tu masih dok terkial-kial tengah memikirkannya! Tup...Tup dia kata teringin nak makan nasi lemak....dah macam terbau-bau aje daun pandan kat office dia masa tu.....mengarut betoikan ...Manalah ada bau daun pandan kat office jam tu! Anyway....idea tu bagus jugak...benda senang nak dilayan....!

Maka bolehlah Akak bersantai sekejap depan TV sambil lipat kain baju.....sebab menu senang cam gitu jam 6 petang pun masih sempat Akak mula masuk dapur. Tambahan Akak cuma perlu perapkan ayam aje dulu....prepare bahan-bahan untuk memasak.....then lepak sekejap! Hasil kerja santai Akak petang semalam...maka juadah untuk berbuka kami ........Nasi Lemak Pandan dengan Ayam Goreng Berempah............taaaa....daaaa!


digandingkan dengan minuman yang menyegarkan



Layan kan aje lah.....ayam berempah yang Akak perap cuma dengan halia, serai & biji ketumbar yang ditumbuk halus bersama garam kunyit.....


Janji jelas puas terpancar di wajah ahli keluarga Akak selesai menghadap hidangan yang Akak sediakan petang semalam...Syukur Alhamdulillah....di atas rezeki ini!



Jus Oren ni juga minuman kegemaran En. Hubby.......



Anak-anak pun suka.......Mama gembira!...lalalalalalala!


6 comments:

ijayuji said...

alam kak watie! sedapnyer nasi lemak! kita dah setahun lebih tak buat ansi lemak :D nanti nak masuk dlm list menu berbuka jugak inssyaAllah, jus oren tu mmg kegemaran! sedappnyer! :D

ieda said...

sedapnya kak .. minggu lepas saya buat nasi lemak juga tapi tidak lah beralaskan daun pisang .. best je nampak tuu ..

ps : akak , terharu sgt2 .. tkasih kak .. kerana akak memahami , insyaallahh kak doakan ieda kuat harungi badai ini ya kak .. aminnnnnn huhuhuhu :(

inahar ali said...

salam rindu kakwatie..alahai lamanye x visit dapur akak..moga akak sihat selalu ye! selamat berbuka puasa ye kakwatie!

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak Watie!!! Hru doing???

WOW, nice colored nasi lemak...lovely! I'm so hungry right now...uwaaa!!!

Thanks for coming over to my blog kak...so happy to see you after such a long time! :D

Ju said...

Meleleh2 air liurkuuuu....

NM02 said...

tolongggggg

minta baldi

air liur banyak nak menetes ni

huhuhu

eh

salam kenal

singgah sini terus follow

sudi2 le jejak kita balik eh

selamat berbuka

bai bai

^_^