Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, August 4, 2011

Cappucino Cheese Puding

Assalamualaikum kembali dengan resepi yang dicuba setelah terpandang di blog Yatie pagi tadi......rasa macam ada bahan-bahan yang diperlukan tu.....so try lah Akak godek-godek tengok...janji ada satu dish dah.....sebagai penyejuk tekak semasa berbuka nanti...hehe!

Rasa tak tahu lagi....tapi dari aroma yang terhasil tu...mak aiiiii harum dan sedap sangatlah!!!



Cappucino Cheese Puding

Resepi asal Puding Keju: Roz@HomeKreation
Sumber: Yatie@Sinar Kehidupanku

Saiz 8" persegi
BAHAN2:

  • 13 gm Serbuk Agar-Agar (Akak guna 10 gm)
  • 1 liter Air
  • 120 gm Gula
  • 3 biji Telur
  • 120-150 gm Biskut Cheese - blend halus
  • 1 sb Tepung Kastad
  • 400 ml Susu Cair
  • 200 gm Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
  • 50 gm Mentega
CARA2:

  1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
  2. Masukkan gula ; kacau sehingga sebati.
  3. Pukul telur sehingga rata ; campurkan biskut ; tpg kastad.
  4. Masukkan susu & kacau sebati.
  5. Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
  6. Masukkan mentega sehingga sebati.
  7. Tuang ke dlm tin/acuan ; Akak masukkan sedikit cappucino paste dan tuangkan menggunakan botol bermuncung satu untuk mencorakkan gaya marble gitu....... biarkan sejuk di suhu bilik.
  8. Sejukkan sebelum di hidangkan.

  • Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender. Yatie pun ikut cara K.Nor.
  • Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)
  • utk menghasilkan Puding Keju (Lapis Coklat), ambil sebahagian dari adunan (lebih kurang 2 cawan) puding dan masukkan 1 sudu besar choc emulco/chocolate paste dan mix hingga sebati. Pastu bolehlah melayer puding tu spt yg K.Nor buat (plain --> chocolate --> plain). Atau terpulang pada citarasa masing2 nak buat versi belang2 pun boleh. 


  • Akak main deco cincai-cincai jer tu...so abaikan hasil yang sedikit sememeh itu!





Jadi Akak nak ke dapur balik dah ni.....untuk misi yang seterusnnya! Sebelum tu terima kasih kepada penyumbang resepi dan juga Nor & Yatie yang secara tidak lansung menjadi perantaraan dalam perkongsian resepi yang nampak sangat sedap ini......Mohon dihalalkan segala ilmu yang Akak guna pakai di dapur Akak ya!

Okaylah....hingga jumpa lagi!!


7 comments:

izahdaut said...

sedap k watie puding ni..percayaaalaaaaaa.. hihi..

ijayuji said...

Salam kak watie!! kita sejak puasa ni belum buat pun lagi puding2, asyik nak buat kuihhhhhhh jerr hihihi...selamat berbuka yer kak!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.watie...sedap nie makan sejok2...
Slmt berbuka puasa kak..

Cendana Kasih said...

Assalamualaikum Kak Watie... saya gak yang belum buat lagi puding ni...insyaalah time raya nanti la (sbb bulan puasa ni, takde geng makan puding)

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Watie,
waduh terliur balik tngk puding akak ni..terasa harum je bau cappucino tu..mmng sedapkan puding ni..lemak manis...nyaman je lalu kat tekak..

Watierman, rmanbkr said...

Assalamualaikum....maaf lewet sikit nak balas komen kalian....

Dik Izah! Akak memang percaya.....cuma sebal sikit silap tak tuang jer dalam acuan yang kecik-kecik senang nak ngap senang & lebih cute for presentation..hehehe..NEXT Timelah tu!

Dik Ikaaaa....buat puding ni untuk pemanis mulut....tapi tak rugi mencoba memang sedap...!

Dik Atie....betoi kata Atie...sejuk jer tekak menelan puding yang lemak manis ni!!

Dik cendana Kasih....Okay...raya nanti buat untuk tetamu...memang sedap Dik!

Dik Yatie...TQ sebab goda Akak dengan puding comel2 kat blog Yatie...memang berbaloi Akak try..tapi tu lah..nyesal pulak tak letak dalam bekas kecik kecik...senang sikit nak makan..!

Beattey said...

Assalam kak..

Sedapnya puding tu...

teringin nak buat...nnt la bile2 free..mintak halal resepi ye..