Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, August 4, 2011

Juadah Berbuka Puasa Hari ke 3 ~ Menu simple jer!

Assalamualaikum semua yang membaca.....terima kasih sekali lagi kerana meluangkan masa menjenguk dapur kecil Akak ni....menu juadah untuk berbuka hari ni agak simple....

Buah Melaka bak kata orang utara....tapi setengah-setengah tempat pula mengenali jaudah ni sebagai onde-onde. Rasanya resepi buat buah melaka ni....adalah antara resepi kuih pertama yang Akak belajar masa mula-mula Akak nak belajar main masak-masak kecik-kecik dulu. Dari dulu pun Akak tak ada pakai sebarang sukatan sebabnya Akak main tuang jer tepung dalam bekas dan bancuh....



Petang tadi bincang dengan Reena & Along....nak buat apa untuk berbuka petang ni....maka kami sepakat nak menu yang memudahkan kerja Mama....hehehe....anak-anak suka...mama pun gumbira! Reena yang tolong buatkan buah melaka ni....selepas Akak bancuhkan tepung.....kerja merebus Akak yang buat....dia cuma tolong masukkan gula melaka ke dalam tepung & gentelkan aje! Lepas tu Akak rebus & salutkan kelapa parut.....Alhamdulillah...itu pun dah cukup meringankan kerja Mama kat dapur ni!


Resepi Buah Melaka

Bahan-bahan:
  •  tepung pulut
  • Air daun pandan  secukupnya (Akak gunakan pandan paste dengan air )
  • gula melaka/kabung ~ dipotong kecil-kecil utk intinya
  • Kelapa parut secukupnya ~ digaul dgn sedikit garam halus (Akak panaskan sekejap dalam microwave baru gaul garam ~ untuk elak dari mudah basi)

Cara penyediaan:

1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul bolehlah diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Gaul dengan kelapa parut.
8. Siap untuk di hidangkan.






Ini pulak untuk penuhi permintaan anak bujang sulong Akak....mee goreng basah.....Akak main campak-campak jer bahan yang ada dalam kuali....berlaukkan daging sebab stok udang dah habis....just tumisan berudang kering sikit buat bangkitkan bau....



Gambar mee goreng basah yang tak sempat di hiasi potongan telur rebus dan taburan bawang goreng bagai ni ala-ala versi cedok terus snap sebab AZAN dah berkumandang tanda waktu untuk berbuka ......ooops so yang sempat disnap cuma sambal kicap sebagai pelengkap hidangan.....



Nampaknya......tak boleh miss sahur.....sebab family kami belum jumpa NASI  lagi.....apa-apa pun juadah sahur kebiasaannya Akak buat nasi goreng jer....tengoklah mana yang sempat karang...Akak nak gi tidor dah ni...karang tak bangun untuk sahur pulak.....Okalylah....Syukur Alhamdulillah untuk rezeki berbuka hari ni...simple but satisfy our needs....!

Selamat Malam Semuanya!

11 comments:

Arizakiah said...

Salam ramadan...

Onde-onde sedap juga tuh...
akak tambah tepung beras sikit supaya tak kenyal sangat semasa mengunyahnya.

Watierman, rmanbkr said...

Assalam..Dik Arizakiah....terima kasih sudi bertandang ke dapur sempit Akak ni...Salam ukhwah...terima kasih juga atas cadangan tu..insyalah Akak add the next time Akak buat buah melaka ni lagi ya!!! Selamat Berpuasa!

Lovely Kitchen said...

Salam ramadhan k.watie... moga akak sekeluarga sentiasa dalam lindungan dan rahmatNya...sedap nya buah melaka...E-na biasa tambah tepung gandum sikit utk memudahkan anak2 makan, tak tercekik, senang nak kunyah...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam k.watie..apa kabar?lama akak brcuti dr bloggingkan?Rindu ngan akak!!semoga apa jua yg akak lakukn,sucess selalu.terima kasih sudi jenguk2 kat umah atie.
Slmt menjalani ibadah puasa tuk akak sekluarga...

ijayuji said...

Salam kak wati!!! waaduhhhhh! buah melaka kegemaran kitaa!!!! sedapnyerrrr! nak buat kena weekend lah leh g pasar carik kelapa parut, ada kelapa kering tu malas pulak nak gunaa :D alahaiiii dapnyer! Mee goreng dgn lada tu tu jer dah buat kita terliur pagi2 niii pas ni bz sikit kak nak buat kerja2 umah hihihi.. pemalas betul sejak2 puasa nii :D sampaikan waktu siang pun kita tak tido duk sibuk carik resepi jerr :D

Wanita Mutalib said...

salam kak watie!!

wah lama kak tak menulis..

lama sangat sampai baby ita pun dah 8 bulan tau kak :)

Selamat berpuasa kak :)

aphrodita wibowo said...

lezat :)

Fiza Nordin said...

rajin nak dara tu...boleh wat menantu hehehee gurau je kak :D

buah melaka pun kuih mula2 sy main masak2 masa kecik dulu. dpat tolong menggentel pun dah cukup syiok. ade beso, ade kecik.tak 1 saiz. sgt teruja bile tgk buah melaka tu tiba2 terapung bile dia dah masak.berebut2 dgn kakak2 nak sauk dgn tapis mane2 yg dah timbul tu.arwah mak risau je...ye la...air panas tu, kan....

ish2 memori sungguh!

kucingorengemok said...

assalamualaikum! *lambai²*

selamat berpuasa kak

sharamli said...

sedapnya buah melaka..nak s0h mak buat la..heee

ieda said...

aloor kak .. lamanyaaaaaaaa x jenguk blog akak nie .. bloglist saya pernah ilang sbb blog prob lem .. x hinggat dah add blog akak tuu sedeyyy

sibb baikkk akak singgah blog saya .. saya add blog akak skrg jugak :))

winduuu tau dgn entry lauk pauk akak nie