Adakah ini satu Tabungan???

Monday, August 8, 2011

Al Kisah.....hujung minggu & Puding Tembikai penghabisan musim!

Assalamualaikum .....kembali bersiaran kembali hari ni lepas dua hari tutup "konti"...ala-ala DJ Radio gitu....! Bukannya apa Akak sibuk luangkan masa dengan Encik Hubby...tu pasal kalau hujung minggu tu memang payah sikit nak hadap PC ni....banyak hati, jiwa dan perasaan nak di jaga dan dilayan....semuanya lapang dihujung minggu aje jadi....kala itu tumpuan Akak harus di fokuskan pada mereka. 

Bukannya tiap-tiap hari tak layan mereka....cuma time spent together tu MORE during the weekends....nak gi shopping sama-sama...nak gi jogging pun sama-sama...nak nengok TV atau menonton filem pun masa tulah juga nak sama-sama...week days..normally malam jer kita dapat kumpul sekejap...lepas tu dah nak tidur...tambahan di bulan puasanya banyak aktiviti terhad....!

Hari Sabtu baru ni Akak dan family balik Alor Setar lagi sebab ada majlis berbuka puasa di rumah Pak Su Hubby Akak....Pak Su Omar & Maksu Rosnah. Ini juga merupakan majlis untuk semua kaum keluarga aje...dapatlah berkumpul dengan sepupu sepapat, mak & bapa sedara yang ada...serta anak-anak buah yang ramai.....BEST...!Malangnya...happy sangat during majlis tu.......tambah kecoh dengan suasana berbuka puasa beramai-ramai...sembahyang berjemaah beramai-ramai.....sampai tak teringat nak snap sekeping gambar pun buat kenangan!

Semalam ....Ahad kita orang berbuka puasa kat rumah mak & Ayah kat Alor Setar....lepas berbuka baru balik Penang...tapi aktiviti semalam memang padat. Balik kali ni....Along bungkuskan buah mata kucing kat pokok belakang rumah Mak....Tok Wan dia bukan main suka sebab Along(anak bujang Akak) dah selamatkan buah-buah tersebut dari dimakan oleh keluang dan tupai.....maklumlah buah2 tu manis sangat....Insyaaalah balik raya nanti buah2 tu dah boleh dimakan.Akak pulak tolong balutkan buah mempelam/mangga Chukanan yang pokoknya sangat rendah...cuma setinggi 4-5 kaki aje....tapi berbuah lebat....kerja mudah tak payah nak panjat-panjat...sambit berdiri jer pun Akak balut buah2 tu dengan surat khabar! Encik Suami pulak kena baiki lampu kat bilik air dan suis lampu kat bilik ayah. Sebelah petangnya pula pasang water filter baru untuk mak dan ayah!

Memang banyak kerja bila balik kampung .....sebelah petang nya....Akak keluar sekejap dengan Hubby untuk gi beli udang ...nak buat cucur udang. Kami ke TESCO Stargate.....habis membeli apa yang perlu....tiba kat parking lot...nampak cam kereta senget sebelah....mau nya...we had a flat tyre!...Berpeluh En Hubby ku sekejap...menukar tayar...yang tertusuk skru.....mak aiiiiiii.Dugaaan betoilah....!Kesian ...dia berpeluh-peluh....

Balik rumah masih sempat buat cucur udang....Akak dah suruh adik ipar belikan mee kari special dari Darulaman Golf Club...tu yang agak relax sikit persediaan untuk berbuka petang semalam...lagi pulak Mak dah buat ikan goreng sumbat sambal....En Hubby pulak belikan "somtam", belikan cincau/lengkong dan air tebu. Mak juga buatkan dadih special atas permintaan cucu-cucu. Syukur Alhamdulillah.....melimpah ruah rezeki...dan barakah pulak tu...semuanya habis licin.....dimakan semasa berbuka..tak adalah nak membazir atau terbuang gitu saja!

Akak sekeluarga selamat sampai Penang around 11 pm ....

Ni Akak nak abadikan resepi puding tembikai yang sangat popular lately ni....dah ramai yang membuatnya...Akak pun tak nak ketinggalan jadi Akak pun buat juga tak ingat hari apa dah....walaupun buat ...orang kata dah nak habis musim...hehehe Akak ceduk resepi ni dari dapur Yatie@Sinar Kehidupanku . Akak mohon izin ya Yatie....moga pada pemilik asal resepi juga menghalalkan perkongsian ilmu ni dijaringan siber ini.


Resepi Puding Tembikai 
Bahan-Bahan:(loyang 8 inci, kalau guna 7 inc lagi cantik)
  • 1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g) 
  • 2 keping roti gardenia * 
  • 6 cawan air (4cwn air) 
  • 1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula) 
  • 1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) * 
  • 1 cawan susu cair (sy tambah) * 
  • 2 sudu besar mentega 
  • 1 sudu kecil esen vanila 
  • cincau dipotong kecil 
  • sedikit pewarna hijau /merah 
Cara-Cara:
  1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur. 
  2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus 
  3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api. 
  4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit. 
  5. Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit 
  6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk. 






Puding ni sangat sedap.....kalau dimakan untuk juadah berbuka...memang sangat menyegarkan...nak buatpun senang aje...cobalah!...Yang menarik...warna dan texture puding ni....memang akan ada siaran ulanganlah untuk puding ni....kalau untuk hidangan hari raya pun sesuai jugak ni!!

Okaylah ya...hari ini Akak pasti akan sangat sibuk sebab rumah Akak dah dua hari Akak tinggalkan.....jadi akan berblogwalking jika sempat.....dan menjawab comments pun jika berkesempatan....Hanya Ucapan Terima kasih Akak dahulukan atas ingatan kalian meninggalkan jejak dan jeritan...hehehe..Insyaallah Akak nyusul kemudian setelah selesai semua urusan ya!!!

6 comments:

ijayuji said...

Slam kak watie!!! betul tu kak kalau weken mmg bz sikit dgn budak2 dgn hb lagi tp sib baik hb kita ni pun angin jugak hihihi... Puding tembikai sedappp! mkn sejuk2 nyaman jerrr seluruh bdn sampai sakit keala kalau sejuk sgt hihihi.. selamat berpuasa n berbuka kak!

ieda said...

aloor kak ... sedapnya kalau anak2 saya nie suke sgttttttttt tau .. warna warni selalu jadi pilihan ..:)

Sari Yusa Ibrahim said...

rasa roti tu yg buat sedap, kan.. hehehe.. sy tak pnah buat, ntah bilalah yg sempat.. hihi

Watierman, rmanbkr said...

Assalam Ikaaaa. Tq.....memang tiap2 hari pun BZ....tapi suka nak blogging just kena curi2 masa....memang terpaksalah...kalau tak tu yang sonyap jer tu!!Saiz puding yg sederhana tu..sekejap jer dihadap budak2 ni!Selamat berbuka juga buat Ika sekeluarga!

Assalam Ieda..betoi tu....budak2 kecik memang sgt suka...anak2 akak dah besor2 tu yang tengok jeling 2 gitu aje....yg excited mak nya!!! hehe..try buat Ieda,,sonang jer tu!

Assalam Sari....try lah buat bukannya susah pun ...berbaloi membuatnya memang sodap!!

Ijan said...

Salam kak Watie,
Alahai kesiannye tayar pancit la pulak... jenuh jugak la tu, tp mujurlah tak ada apa2... kite pun suka weekend dapat lah duduk dirumah spend masa dengan famili. Rajin betul akak jogging ye... kite ni exercise liat sekali. hehe

Watierman, rmanbkr said...

Assalam Ijan...bukannya rajin berjogging tu tapi terpaksa..sebab dah bergolek-golek rasanya badan Akak ni....baju dah sendat...nak kena beli wardrobe baru rasanya....tu yang aktiviti masak kurang sikit dah ....sebab effect jugak bila Akak kena habiskan apa yang Akak dok masak tu!