Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, November 2, 2010

Bila Sang Kodok Memanggil Hujan!

*.*

Assalamualaikum...kembali bersiaran....walaupun cuaca mendung terus dari pagi tadi.....cuaca di sekitar Penang ni tak adalah hujan lebat....tak adalah sampai banjir...cam di Jitra dan Kangar......tapi mendung dan suram....yang membuatkan Kodok.....kat sini terus berdendang! Mungkin suara Kodok kat Penang sedap sikit kot dari yang kat Kedah dan Perlis...tu pasal hujan terhenti sekejap-sekejap....bila hit key yang tak enak di dengar Kodok stop kot.....tu pasal hujan pun terbantut!....Cam real aje Akak karang cerita dongeng kan!

Moral of the story...Kodok dah jadi cucorq...tu pasal tak hujan dah kat Penang!...Tak caya tengok dalam kuali Akak ni.....










Kalau nak try resepi boleh juga klik di sini! Akak dah pernah ajar cara-caranya satu ketika dulu....kalau tak dapat nak klik.....ni Akak tepekkan sekali lagi ....

Nak resepi???....Macam yang tok nenek....dan mak2 kite semua buat jugaklah....

Just akak cakap bahan2 yang akak campak kat dalam mangkuk tadi yer!

  • 1 sikat pisang...ape2 pisang pun tak kisah...janji masak ranum
  • gula....4-5 sudu besar....akak suka manis2 buah gitu...(ada keturunan diebetes)
  • secubit garam
  • 1/2 sudu soda bikarbonat
  • 2 sudu besar margarine/butter kasi ranggup
  • tepung gandum
  • sedikit jer air seeloknya air sejuk
Lenyek ler pisang tu dulu tau...then campur semua bahan....sampai jadi adunan yg akak dah tepek tu!!Lepas tu panas minyak...& goreng...sambil GOLEK2kan dgn sudip KAYU YER!!!!Petua...nak membolatkan bentuk jemput2 tu!!!



Okay tak?.....Jom makan!








5 comments:

Noorma Ismail said...

makan cok kodok time ujan2 mmg best...huhuhu..sini kering kontang..takde ujan..kodok oh kodok..meh la ke KL ni..

Watierman, rmanbkr said...

Eh Noorma.....janganlah...panggil hujan gi KL...nanti Akak nak gi jenjalan minggu depan kan susah...!Apa kata nak hujan mai jer Utara...hehehe!

Watierman, rmanbkr said...
This comment has been removed by the author.
Kak Rose said...

Uihhh... mendung2 gini lapo tengok kodok tu.... mintak2 leh lompat ke shah alam!

Watierman, rmanbkr said...

Salam Kak Rose....hehe harap jugak si Kodok tu lompat ya....ni yang jenis cute...tak lompat jauh....lompat pun ala-ala gediks gitu....terus lompat2 manja...masuk molot!!!hehehe!