Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, November 4, 2010

Jemput-jemput Ikan Bilis & Kentang .....versi Jepun Mali

*.*

Assalamualaikum.....wah....udara Jepun bertiup pagi ni...ajak makan jemput-jemput.....kita layan kan aje.....sebab pagi ni Akak cuma buat nasi goreng....jadi bila Dik Hana GODA .....Akak dengan resepi ringkas cam gitu Akak yang TERGODA...layankan jugalah resepi tu....Tak menghampakan....Syedap oooo! Tambahan pulak anak dara Akak dah mula cuti hari ni....tapi Alang Nizam masih sekolah....Abah pun kerja....agaknya dia orang ambik cuti peristiwa kot!..Alang Nizam kata..."Adik cuti sebab Adik nak sambut Deepavali....kejap lagi Mama nak bawa Adik gi beli sari."...tu ayat2 menyakat Adik dialah tu!

Oh ya....bercakap tentang Deepavali.....ni bukan ladhu atau kuih muih India tau.....ni jemput2 versi Jepun Dik Hana ....nun....Jom kita layankan sarapan Akak dengan Reena pagi ni!






Di bawah ini Akak sertakan resepi nya....mohon izin ya Dik Hana......terlebih dahulu...Ya Ampun.....Ya Sayang...Akak ni memang suka edit sana sini....so sekali lagi ampun ya....dan terima kasih untuk resepinya....

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum (Akak kurangkan sikit tepung sebab letak sesenduk nasi)
  • 1/2 biji kentang - potong dadu kecil
  • 1/2 biji bawang besar - hiris
  • segenggam ikan bilis kopek - basuh dan tumbuk kasar
  • daun bawang atau hirisan lada - jika suka ( Akak letak sikit dua-dua sekali)
  • 11/2 (-+) cawan air (Akak guna air dari peti sejuk)
  • garam
  • sesudu makan minyak masak ( Ni Akak tambah)
Cara-cara
  • Campurkan semua bahan kering. Masukkan air sedikit demi sedikit.
  • Panaskan minyak. Jemputkan sejemput demi sejemput ke dalam kuali dan goreng hingga kekuningan dan masak.
  • Hidangkan dengan sambal kicap atau sos atau sambal kegemaran masing2.
  • Nota: Boleh tambahkan dengan sesenduk nasi yang diblend dengan air sukatan. Hasilnya lagi lembut walaupon dah sejuk.







Kalau nak tahu sedap tak sedap pi balik godek cepat!!!Heeeeee....Akak dengan Reena nak main masak2 sat....dengan Barbie Dolls & Baby Alive serta kawan-kawan......layan.....jangan tak layan.....!Kami nak jamuan high tea sat! Nak join mai lah!

Breakfast Hubby pagi tadi......dan bekalan...





Okay.....I am gone......layan si Reena pulak!

NOTA:  Berita terkini dari MIL....air dah naik & masuk dalam rumah.....so baby & pengasuh dah dihantar ke rumah MIL Akak....cousin Hubby gi kerja!

*.*

4 comments:

kucingorengemok said...

eh akak betul² buat asam pedas ikan pari! hehehe :)

Softtouch [Hanim] said...

ooo cucur tu letak nasi yg di blend yer..xpernah sgr plak mcm tu..unik sgt....thanx kak sbb share

Watierman, rmanbkr said...

Salam

KOG- betoi...kecur liur teringin sgt...balik godek!! Jap Akak N3kan khas buat KOG ya!

Hanim - yap....sedap rangup ......& lembut je bila dah sejuk!Try buat petang karang!

hana said...

waduh waduhh... terharunya kak.watie sudi mencubanya.... tima kasih kak.. mudah2an perkongsian ini juga dpt dipanjang2kan lagik utk semua... nak ngecek ade lg tak nih?? lom sempat msk ni kak.. lapo la pulak.. lagik2 nampak asam fedas akak tuhhhhh.... fuhhh melelehhh......