Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, November 3, 2010

Let's do the Conga!!!...opps..Congo Bars!

*.*

Assalamualaikum....first...lets do the Conga Dance.....


Sambil kita hiburkan hati jom kita kunyah....makanan sedap tak hengat ni....





Resepi Akak cedok dari rumah Dik Izahdaut @ Izah Muffin Lover Terima kasih dan mohon halal ya kepada sumber asal Dik Rima di Singapore sana...walaupun Akak tak pernah menjenguk Dik Rima...tapi ilmu tu tetap sampai juga melalui saudara maya yang lain.....seperti Dik Izah, Dik Zana, Dik Ika.....terima kasih yang tak terhingga atas perkongsian yang kalian panjangkan hingga kepada Akak. Hanya Allah yang membalas dengan pahala atas ilmu yang diberi....melalui perkongsian ini...Amin!



CONGO BARS
source: RIMA

Bahan-bahannya:

  • 2  3/4 cawan tepung serbaguna (all purpose flour) - saya guna gandum(Akak pun)
  • 2 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2/3 cawan butter- dilembutkan - saya guna 150gm
  • 1 lb. gula perang lembut(light brown sugar)- saya guna 310gm(Akak guna 1 cawan bumbun)
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh vanilla essence
  • 11.5 ounce milk coklat chip - saya guna 200gm coklat dicincang(Akak guna segenggam)
  • 1 cawan kacang pecan dicincang- saya guna kacang gajus(Akak guna campuran badam & walnut)
  • segenggam kismis hitam- saya tambah
Caranya:

Menggunakan mixer:

  • Ayakkan tepung bersama baking powder dan garam ke dalam mangkuk yang besar dan ketepikan.
  • Satukan butter dan gula perang menggunakan mixer sehingga benar-benar sebati.
  • Masukkan telur satu persatu dan sebatikan dengan perlahan-lahan menggunakan mixer.
  • Masukkan pula essence vanila dan sebatikan.
  • Kemudian masukkan adunan tepung dan sebatikan. 
  • Akhirnya masukkan pula coklat chip dan kekacang, dan satukan.
Kalau Menggunakan tangan:
  • Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
  • Satukan butter  dengan gula sehingga benar-benar sebati. Disarankan menggunakan belakang sudu untuk memudahkan kedua-duanya sebati.
  • Masukkan telur satu persatu ke dalam adunan butter dan gaul sebati setiap kali telur dimasukkan.
  • Masukkan vanila, kacang dan coklat.
  • Akhirnya masukkan adunan tepung.
Griskan loyang 13x9 dengan sedikit butter. Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit.
Akak keluarkan...potong dan masukkan balik selama 5 minit





Jom layan hasilnya lagi......!



Menurut testimonial......anak-anak prefer chocolate chips COOKIES dari cookie bars yang cam gini.....but it is worth trying.....sebab kalau nak beli.....mahal kan! I bet I know why...sebab cookies lebih crispy....and they are not a nut fan!....Tapi kalau letak masa menonton TV...rasanya tak perasan pun tangan menggagau balang bars tu...hehehe....mulut tetap mengunyah!



*.*

5 comments:

HaSue said...

salam kak.. kalo kat umah nih mesti lambat gak nak abis..kalo yg rangup2 selalu laju jek kan..hehe..tapi kalo ada xtra rajin cam akak leh cuba nih..hehe

sI tEDI said...

nyum nyum nyum.

salam kak.
l;ama tak singgah sini. =))

lupie said...

Sis!! I am hungry again!!
Ni dah pukul 9 malam! Aiyoo...

Anyway, I am tempted to try this recipe!

Love, Lupie

mummyseri said...

Salam kak..wah kat uma akak pon dah smpai ni;)
mntak sikit kak:)

Watierman, rmanbkr said...

Salam Sue-...betoi...betoi..betoi!...tapi Akak dok geget2....tak perasan pulak dah sekerat bekas....hehehe...


Dik Tedi....nyum3x..tu yang sekerat bekas....tak payah nak rebut dengan budak2 tu....Tak apa Akak pun baru ni dok update..hari tu....sunyi bersawang jugak blog ni!Take care ya!

Sis Lupie Dearie...it is not advisable to SNACK after 8:00PM.....hehehe...but that's the time when perut always giggle and hick ups....feed me!!!!Well try half batch of the ingredients...it could satisfy your taste bud...who knows!Good Luck Dear....Happy Baking!

Dik Seri - hrmmm datang bersama angin....R sikit tu yang jadi tu....boley...nak meh kita ngunyah sama-sama....ada lagi nii..!