Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, May 12, 2010

APAM TEPUNG BERAS....tanpa ENO!

*.*

Assalamualaikum.....

AL-HAMDULILLAH....Syukur...segalanya dipermudahkan olehnya.....Akak dah siapkan tempahan kek untuk Dik Maria dari Johor Bahru....dah siap bagi Hubby Akak bawa ke office untuk diposkan hari ni...Insyaallah...esok sampai Dik ya!!

Well...semalam Akak ikut Hubby pergi ke ibu pejabat di Wilayah Utara...yang terletak di Alor Setar.....jadi ambil kesempatan untuk jenguk father and mother in-law Akak.....kebetulan Mak dah sihat...tapi ayah pulak sakit gigi......tak boleh makan benda keras....dah bagi dia ubat....tadi call...mak kata dah okay...! Syukurlah!

Sempat juga Akak kukuskan apam tepung beras pagi kelmarin.....buat buah tangan untuk mak dan ayah.....kali ni tak letak ENO...sebab hari tu Maria kat Borneo buat tak letak pun jadi jugak....dan Hubby Akak kata it taste better except Akak rasa....apam tu berat sikit...kalau letak ENO...lebih ringan kot!

For the mean time...korang layan picture apam tu dulu ya....!




Untuk resepinya....just tak payah letak ENO....yang lain semua macam yang hari tu jugak!


Apam tepung beras

Bahan-bahan: 
  • 1 cawan nasi
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula putih
  • 1 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil yis
  •  sepeket kecil eno
Caranya:
Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi). Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.

Kalau nak tengok hasil yang terdahulu sila klik sini


Okaylah.....layankanlah dulu apam tu ya!...


9 comments:

ain said...

cantik mekar apam beras akak tu!!

indahhouse said...

salam kak watie,
adus..geramnya tengok apam. saya lebih suka yang ringan, senang nak koyak bunganya..hikhik. :)

izahdaut said...

comel la sesangat apam tuuuhh kak wati. camno ni,,kepingin bangat rasa nak gapai satu apam. saya penah buat kak apam ni, akan tetapi rasanya mcam keras berat gitu..macam fobia dah nak buat

mummyseri said...

salam kak watie..
cantek mekarnya, mntak sikit..
mkn ngan kelapa bertambahlah sedap ni kan..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

salam kak,

comel-comel je .

kalau beli 5 ketoi RM2/- kak..

sumernya nak cuba tapi manjang jer tak sempat.. huhu..

♥LOVE2COOK♥ said...

Kak Watie, brought U some sardine puffs! yang garing2! heheh...

Nak tapau apam jugak! :D

Softtouch [Hanim] said...

ooo apam ni buat letak nasi yer?xtaulah plak saya...tulah sy ni tau mkn jer kan , nak buat tak reti..senang je yer resepinya..tapi nk buat bercinta kak...he he he

sI tEDI said...

xpernah buat apam kak.. ekekekek..

adik dulu masa sekolah belajar Kh ada buat, jjadi pulak tu!

ItaJeff said...

Salam Watie...
sypunbaru tau apam tu letak nasi..hehehe...tau makan jer...
tq 4 sharing d recipe...

p.s. watie, jom masuk blog kucing sy :-)