Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, July 21, 2010

Bengkang Ubi Kayu....Chik Mi@Mimi Terima Kasih Daun Keladi.....!!!

*.*

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semuanya....

Wah......sedap sungguh kalau dapat rezeki datang bergolek......walaupun selalu buat tak rasa sesedap yang orang bagi free ni!! "Mimi!......Sorry ya...Akak nak bagi pun dah tak ada dah....dah tinggal 2 potong jer lagi.....buat habis minyak kereta jer nak datang mengambilnya......!" Dengar bunyi cam lokek benarkan? Bukan macam tu.....Sebenarnya beberapa hari lepas Mimi ada datang rumah Akak nak mengambil kek sempena Hari Jadinya...yang di order oleh salah seorang rakan Blogger untuk Mimi....so sebagai buah tangan......sempena dia baru jer balik dari kampung.....dia bawakan ubi kayu....itupun dia pesan suruh En. Laling dia yang ambilkan....dari rumah sebab dari office dia terus jer singgah rumah Akak!

Atas ingatan tulus ikhlas tu....dapatlah Akak buat seloyang kecil ukuran 5"......bengkang ubi kayu....yang Mimi pun sedia maklum antara kuih kegemaran Akak jugak ni....! Itulah yang macam Akak katakan tadi tu...sebab benda FREE.....rasanya extra sedap.....laku pulak jualan bengkang Akak....semua berebut-rebut nak bawa bekal...selalu Akak sorang jer dok hadap kuih tu! Itu pun Akak buat " American Traditional Banana Bread " juga sebagai back up...untuk mereka yang selalu tak pandang bengkang tu.....Alih-alih....hari ni...dua-dua jenis juadah dia orang nak pulak!....Sungguh unpredictable........ingatkan tak payah lah buat apa-apa untuk minum petang ni.....nampaknya...meleset sekali percaturan Akak ya!






Atas permintaan Akak C&P lagi sekali resepi asal ya!....dari pengalaman adjust sukatan air agar aduanan tidak telalu lembik...

Kalau ada yang nak try...ni Akak tepek sekali lagi resepinya....atau sila ke entry sebelumnya di sini !

Bahan2 yang digunakan:
  • 1 ketul ubi anggaran 1 kg disagat (boleh juga diblend...tapi texture halus sgt)
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 sudu garam
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 peket santan di campur dengan 1 cawan air
  • sedikit margarine atau butter
  • beberapa titik pewarna kuning
Cara-caranya:
  • Sagatkan ubi dan campur dengan 1 1/2 cawan air
  • Kemudian tapiskan, biarkan ubi tu dalam penapis selama lebih kurang 15 minit atau lebih
  • air tapisan dibuang.....tuang perlahan-lahan untuk sagu yang tinggal dilapisan bawah
  • campurkan sagu yang liat tu dengan ubi tadi dalam mangkuk
  • masukkan gula, garam, dan beberapa titik pewarna
  • kacau...dan tuang santan sedikit2...sampai adunan menjadi macam bancuhan jemput2
  • sapukan loyang dengan butter dan panaskan oven ke suhu 200 darjah api atas & bawah
  • Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 8 inci diameter
  • dan sudukan beberapa sudu butter & ditaburkan di atas adunan
  • Bakar selama 1 jam hingga 1 1/2 jam...bergantung pada tahap kerak yang anda suka.
  • Bila dah sejuk....baru cantik dipotong....








Okaylah ya.....nanti Akak update pasal American Traditional Banana Bread tu pulak ya.....sebab resepi tu dari Granny yang umur 90 years old.....dah jadi resepi keluarga turun temurun agaknya...Nanti ya bila Akak sempat...I will be back!

Bagi yang rindu sangat dengan bekal Hubby Akak....nothing special...menu biasa lah......


Juadah yang sempat Akak sediakan pagi ni......simple macam biasalah.....sambal udang dan ikan goreng....nanti baru nak goreng sayur...tadi tak sempat dah!


*.*

9 comments:

sI tEDI said...

cantik bengkang tu kak.


amboi, gambar tumis udang tu punya background tak menahan. :))
he he he

Softtouch [Hanim] said...

sedapnya bengkak ubi tu...lama dha xmakan...kemas n cantik jer bengkang tu..bekal asben akak seprti baisalah sedap..

kucingorengemok said...

kak, dah lama soalan ni bermain² di batu jemala patik - suami akak makan sedap macam ni hari²... berat dia tak naik ke?

Watierman, rmanbkr said...

Salam semuanya...

Tedi...memang sedap tu yang dah abis tu!!..back ground tu ingredients untuk sambal esok pulak hehehe!


Hanim...Akak pun pelik dia tak jemu2 ke makan sambal tumis???? bengkang tu untuk tatap jer dah beres!!


KOG....nak buat macam mana Dik sebab Hubby Akak tu species yang maintain gitu....sekeping jer...tapi kalau tanya direct kat dia...macam2 jawapan yang XXXX rated dia bagi!!! So jangan layan sangat...dia suka merapu!!!

ain (sweet thots) said...

salam kenal cik watie, terliur la tgk bengkang tu... err... boleh share resepi?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

tengok pun dah tau sedap kak.


tengok macam senang jer nak buat tapi tak buat2..hehe..

Queen said...

adunan agak2 pun menjadi..kalau saya..ahaha..harreeeeemmm

Watierman, rmanbkr said...

Ain (Sweet Thots).....as per your request..dah akak update kan! Try lah!



Reen....buat lah tak susah..nak sagat jer ambik masa sikit!


Queen..Dik Nik kan....main agak2 tu ada kala jadi ada kala tak juga dik ooi!

ain (sweet thots) said...

thanks watie, meluangkan masa update resepi ni.