Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, July 21, 2010

American Traditional Banana Bread

*.*
Assalamualaikum....bertemu kembali...

Seperti yang Akak janjikan jom kita kongsikan resepi "American Traditional banana Bread" yang Akak dapat ketika layari "you Tube" di laman web satu ketika dulu.....resepi mudah ni Akak tak dapat nak link kan sebab Akak tak ingat dah link nya...tapi disebabkan ramuannya mudah sangat macam yang Akak biasa buat ala-ala apam pisang kukus jer sukatannya....jadi Akak main ingat jer lah!

Resepi ni dari seorang nenek yang berusia lebih 90 tahun kalau tak silap Akak...jadi resepi keturunanlah agaknya sebab sejak dia kecil lagi sepulangnya dia dari sekolah...dah semerbak bau Banana Bread ni kat rumah dia....jadi Akak rasa apa yang dia katakan tu betul sangat-sangat....lepas ni tak payah nak beli banana cake kat Supermarket lagi sebab resepi ni lagi sedap!! Tak tipu ni tau!!!


Resepi American Traditional Banana Bread (sumber You Tube)

Bahan-nya:
  • 3 biji pisang (Akak guna pisang berangan)
  • 1/2 cawan gula boleh kurangkan kalau suka
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telur dikocak sekejap
  • 1 cawan tepung gandum diayak ****
  • 1 sudu kecil baking powder diayak****
  • 1 sudu kecil soda bicarbonate diayak****
  • 1/4 - 1/3 cawan kekacang walnuts dicincang kasar!
**** bahan diayak sekali






Caranya:
  • Panaskan oven pada suhu 200 C dan sapukan butter atau margerine pada loaf pan
  • lecek pisang dan masukkan gula, garam dan esen vanila, kacau sebati
  • masukkan telur yang telah di kocak dan gaul sebati
  • Masukkan tepung yang telah di ayak dengan soda bikarbonat & baking powder ke dalam adunan
  • Akhir sekali masukkan kekacang walnuts yang telah dicincang sedikit dan gaulkan
  • Tuang adunan ke dalam loaf pan dan bakar selama 40 hingga 45 minit
  • Keluarkan bila sudah masak dan sejukkan di atas redai
  • Siap untuk dihidangkan! Cubalah pasti tak rugi!

.*
 
Resepi yang mudah dan menjimatkan ini pastinya akan sering membantu kalau ada tetamu datang di pagi atau petang yang tidak kita duga...betul tak....janji  kena ada pisanglah!! Cubalah....sebab resepi ni senang dan bahannya pun basic aje!
 
 
 
 
 
*.*

11 comments:

Softtouch [Hanim] said...

haah senang jer lah..mesti gigit tu terasa kcg walnutnya kan..sedap..nk kene cr pisang n walnut lepas nie..he he he

sI tEDI said...

nyum nyum nyum.
baru makan muffn pisang semalam
beli je. :(

kak,
ada resepi chesee tart?
kalau ada emel kat mylosermind@yahoo.com

berangan nak buat!! ekekekekeke

Maceh!

izahdaut said...

assalamualaikum kak watie..sah sah la sedap.tengok aje kekacang yang dimasukkan sekali tuh.memang lemak n sedap nih..nantikalau ada pisang nak try buat gak la nih..maceh kak

mummyseri said...

Salam kak watie..
aah kite pon msti cube nnt ni..dah lama tak bikin kek pisang..
lama betol x mkn bengkang ubi,terasa enaknya bengkang kt bawah tu kak :)

Queen said...

alamak...akak cerita sesimple abc jer..sy buat belum tentu..ahahaha

ijan said...

Salam Kak Watie ku sayang....

Akak!!! kami semua rindduuuuuu kat akak!!! akak sihat? kami mintak maaf tak sempat nak pegi jumpa akak masa balik hari tu. Ada di penang 2 minggu tapi memang tak sempat langsung nk jumpa kawan2. Faiz pun banyak urusan di rumah. Terkilan juga rasanya tak sempat jumpa padahal dah ada di Penang. Harap2 lain kali bila balik kami dapat jumpa akak ye...

Hmmm... sebelum balik nak mintak kek fisang barang 3 ketui. hehehe

kucingorengemok said...

wooaa - resepi ni masuk kategori "mesti copy" - bukan mesti buat ye, buatnya tak tau lagi haha... dah la pakai cawan, pastu takyah keluarkan mixer, best!!!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kak Watie,


yang ni saya gerenti buat...
memang mengancam !

*memang suka apa yg melibatkan pisang ni...

en_me said...

sodapnyerr kek pisang tewww..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Watie,

saya dah buat !!

hehe..

Eine Frau aus Botnang said...

Salam Kak Watie, apa khabar kak? I hope everything is going on well with you dear. Dah lama Fasha tak jenguk akak! Fasha pun suka makan banana bread ni, tapi Fasha nak tanya satu soalan untuk resepi akak tu. Akak memang tak guna butter atau margerine langsung dalam resepi ni ke?

Lagi satu, lepas ni Fasha kena cuba lagi akak punya resepi bengkang ubi ni tau!! Fasha buat tak jadi2 dari dulu!!

Take care Kak Watie.