*.*
Juadah untuk minum petang ni...akak buat lepat liat....semalam balik kampung...daun pisang yang mak tam akak bekalkan....akak dah gunakan untuk buat lepat liat....
Resepi ni entah...dari mana...may be tanya pada MIL akak dulu....terus tulis dalam buku....tak taulak...asal usul dia.....rasa manis2 buah gitu....so kalau yang suka manis kena tambah gulalah yer...
Lepat Liat
(untuk 5-8 orang seorang 2 bungkus lebih kurang...)
Bahan:
*.*
MAAF TERPAKSA REPUBLISH ENTRY NI SEMULA SEBAB BARU PERASAAN SILAP BAHAN PADA RESEPI ....YA AMPUN KEPADA SESIAPA YANG TELAH MENCUBANYA.....ESPECIALLY KAK ROBAAIYAH (MAMI TE)...TERIMA KASIH KASI FEED BACK! MAAF YA KAK RUGI BAHAN2 YANG AKAK DAH BELI WATIE MINTA MAAF YA!
Juadah untuk minum petang ni...akak buat lepat liat....semalam balik kampung...daun pisang yang mak tam akak bekalkan....akak dah gunakan untuk buat lepat liat....
Resepi ni entah...dari mana...may be tanya pada MIL akak dulu....terus tulis dalam buku....tak taulak...asal usul dia.....rasa manis2 buah gitu....so kalau yang suka manis kena tambah gulalah yer...
Lepat Liat
(untuk 5-8 orang seorang 2 bungkus lebih kurang...)
Bahan:
- 2 1/2 cawan
tepung berastepung beras pulut - 1 cawan santan pekat
- 1/4 cawan gula merah
- 5-6 sudu besar gula pasir
- secubit garam
- daun pisang dilayur secukupnya untuk membungkus
- masukkan
tepung berastepung beras pulut dalam bekas untuk membancuh tepung - bahan2 yang lain dimasak dalam periuk dengan api sederhana tak perlu mendidih (sampai gula hancur)
- Tuang & tapis ke dalam tepung
- gentel2 kan tepung lebih kurang sebesar jari ibu dalam ukuran 5 cm
- bungkuskan dalam daun pisang...tak perlu terlalu ketat
- sediakan kukusan dan kukus selama 25-30 minit
*.*
No comments:
Post a Comment