Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, October 14, 2010

BENGKANG @ BINGKA UBI KAYU.....lagi!

*.*

Assalamualaikum......selamat pagi.......kembali bersiaran selepas melayan badan yang kurang sihat.....demam selsema......dan ekoran ngantuk yang teramat sebab makan ubat-ubatan......tak adalah Akak merajinkan diri meng"up-date" Blog ni.......ni dah better sikit .....kita upload sikit sebanyak gambar-gambar yang sempat Akak snap.......ada juga yang terlupa....bila ingat dah habis di hidangkan!..OOPppps nak buat apa lagi kan.....dah jadi baja!

Selama dua hari ni Akak dok hadap novel....sambil lepak-lepak.....entah angin malas  apatah dah serang Akak ni...bukan malas masak...... sebab bekal untuk family dan meal dia orang tetap Akak prepare...tapi nak upload ke Blog yang jadi masalah....! 

Moga-moga virus "M" ni cepat meninggalkan badan TUA Akak ni.....so .....kita layankan ajelah paparan menu ulangan....yang sering muncul ni.....sebab Akak pantang jumpa ubi kayu...mesti nak beli....nak nya yang fresh......bukan yang di Super Market tau....ni yang orang baru korek ...segar gitu!


Kalau ada yang nak resepi bengkang ubi ni.......Akak paste kan sekali lagi......dibawah ni ya!

Resepi Bengkang Ubi Kayu

Bahan2 yang digunakan:
  • 1 kg ketul ubi di sagat (boleh juga diblend...tapi texture halus sgt)
  • 1 cawan gula pasir (kurangkan jika tak suka manis)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 peket santan di campur dengan 1 cawan air
  • sedikit margarine atau butter
  • beberapa titik pewarna kuning

Cara-caranya:

  • Sagatkan ubi dan campur dengan 1 1/2 cawan air
  • Kemudian tapiskan, biarkan ubi tu dalam penapis selama lebih kurang 15 minit atau lebih
  • air tapisan dibuang.....tuang perlahan-lahan untuk sagu yang tinggal dilapisan bawah
  • campurkan sagu yang liat tu dengan ubi tadi dalam mangkuk
  • masukkan gula, garam, dan beberapa titik pewarna
  • kacau...dan tuang santan sedikit2...sampai adunan menjadi macam bancuhan jemput2
  • sapukan loyang dengan butter dan panaskan oven ke suhu 200 darjah api atas & bawah
  • Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 7 inci diameter
  • dan sudukan beberapa sudu butter & ditaburkan di atas adunan
  • Bakar selama 1 jam hingga 1 1/2 jam...bergantung pada tahap kerak yang anda suka.
  • Bila dah sejuk....baru cantik dipotong....

Benkang kali ni kurang terang warnanya sebab pewarna kuning Akak dah habis.....! Tu ala-ala NATURAL lah tu! Tapi rasanya nya tetap maintain!

Pagi ni Akak cuma sempat masak ayam padprik aje untuk bekal lunch Hubby & Nizam.....


 


 


 




Dan di bawah ni pulak edisi bekal hubby dan anak-anak.....sejak hari Selasa.....korang layankan ajelah pictures tu ya!


Okaylah......sekianlah dulu.......paparan dari Akak....jika ada kerajinan akan Akak up-date kan lagi ......Ya Allah jauhkan lah api kemalasan yang membakar dalam hati dan jiwa ini......Amin!!!

Moga segala urusan dipermudahkan ALLAH....Amin!



*.*

8 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kak Watie ..

Semua saya nak !

berselera betullah kak....



*Gambar Kak Mila ada masa n3 keluarga datang beraya di rumah. Kak Ndak gelaran dia..


Dia ada citer beli dengan kak watie.. Dulu hari2 pun dia tengok n3 akak... tapi senyap2 aje..

izahdaut said...

kak watie ku cayang...nak tumpang lunch dengan hubby akak..opssss...hehhe..sedap nyer nampak lauk bekal dia... kak watie..tok saya cakap, kalau buat bingka ubi kayu ni kena bagi bagi bedak bedak sikit kat jiran blog cam saya ni.hehe..kak watie duk kedah ke penang ye?

indahhouse said...

Salam kak watie,
Perghhh! kak watie kalu buat bengkang memang cantik siot... wanenya tak kisah, yang penting rasanya.. yummy!

Oh... gitu rupanya kak watie bungkus nasi untuk bekal mr hubby ya.. nice... maknanya kalu main campur gitu pun, nasi dan lauknya masih elok ya sampai tengahari? My hubby lunch slalu kul 2.00 pm sbb keja kilang kan... OK tak kalu saya campur gitu juga? need advice... :))
Suka tengok menu2 bekal kak watie... banyak idea..

Watierman, rmanbkr said...

Alam buat kalian juga....

Dik Reen - Heee...ooo betoilah ni adik Mila...nanti Akak pi cari gambo dia...terima kasih atas sokongan dari kalian!!!

Dik Izah cayang......Tok Akak pun cakap benda yang sama....bedak2 dulu baru kita makan...besar pahalanya....la....terbedak habis kat jiran terdekat....yang kat blog dah tak sempat pulak!.ya ampun!!!...Akak kat Penang la Dik Oiii..MIL Akak kat Kedah!


Dik Nur....buka mulut Akak suapkan sepotong....hehehe...

Oooo nak makan pukul berapa tak jadi hal asal nasi di masak awal pagi...bukan nasi semalam...hehehe tapi beras tu jenis yang kurang berkanji...sebab ada beras yang mudah basi tau!...Idea tu datang bergantung pada stok dalam Peti ajaib tu Dik!!!! Moga Akak dapat membantu!

Softtouch [Hanim] said...

sedpanya kak watie lauk2 tu...pelbagai...ade je idea kak watie nk masak..untung anak n hubby akak..

boleh x akak bagi beras apa akak guna?tahan yer kalu dah bercampur2 tu..beras faiza ke kak?

ieda said...

uhuhuhu sedapnyer kakkkkkkk .. x tahan lah tgk mcm nieh ...

beruntung hubby dan anak dpt ibu mcm nie .. :))

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakWatie, hru doing now? Well, I'm down with flu too. Awwww...geram! :(

That bingka ubi..lama tak makan! Used to have that during my school days from my Malay frens. ;)

The other dishes...and the bekal...alamakkkkkkkkkkkk!!! Sedapnye akak masak, have to bring lots of tissue when coming here! :D

Eine Frau aus Botnang said...

SAlam Kak Watie dear! Apa khabar? Memang kuih bingka ni akak punya feberet kuih kan? Fasha akan cuba buat lagi bila jumpa ubi kat kedai Asia tu! TAke care kak!!