Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, March 29, 2012

Buah Melaka & Roti Sosej ....Dua beranak!

Assalamualaikum.....hrmmmm sepinya hidup kami berdua...baru kena tinggal sehari......nasib baik hari ni Akak dah nak pergi menjemput putera kedua Akak di Seri Iskandar....Perak....mulanya ingat nak pergi berdua aje dengan puteri Bongsu Akak...nampaknya Along pun nak ikut...sanggup dia balik dari Merbok just nak drive gi ambik adik dia .....ke dia tak harap Mama dia drive berdua aje dengan Reena ke sana.Apa-apa pun....lega juga...sebab kaki Akak ni mudah "cramp" dalam air-cond yang sejuk tu.

Apa-apa pun hari ni Akak sedikit busy.... di dapur maklumlah anak-anak berkumpul hujung minggu ni....dan Encik Hubby pula dijangka sampai balik pagi Sabtu...

Apa-apa pun...hari ni just nak kongsi juadah minum petang semalam.....yang kami berdua hadap....dan breakfast sempoi kami untuk pagi ni aje....



Petang semalam kami main gentel-gentel...buah melaka aje pun...ni anak dara tu dah boleh buat sendiri..Akak tolong bancuhkan dan pantau aje kerja dia...selalu nya Akak main campak aje banyak mana tepung pulut tu...sebab nak buat sikit aje dalam secawan adalah tu.. dan gaul dengan sesudu lebih tepung gandum, sedikit garam halus dan dibancuh dengan air pandan yang dah diblend & tapis sampai jadi doh....tak melekat di jari lagi dah! Lepas tu cubit tepung tu leperkan...isi jer gula gerek yang dipotong kecil...untuk jadikan inti. Gentel bulat....campak jer dalam periuk air mendidih...Bila dah timbul tu masak lah tu!!...Lepas tu golek-golekkan dalam kelapa parut yang Akak dah campur sedikit garam halus & microwave kan sekejap....(kelapa tu jer yang Akak microwavekan tau...bukan kuih tu!)









Dan pagi ni pulak resepi mudah aje.....









Okaylah....Akak kena gerak sekarang....banyak nak dibereskan....nanti tengahari Along sampai balik dari Merbok....tentu nak makan....doakan perjalanan Akak ke Perak lepas ambil Reena balik sekolah petang karang selamat ya....pergi dan balik....Insyaallah!!!



7 comments:

ijayuji said...

Salam kak watie!! alahaiiiiii...sedapnyerrr lah buah melaka, kita mmg sukeeeeee sgttttttt2, kalau buat suke letak byk2 gulanyer nanti masa makan meletop hihihi.... roti sosej pun kita suke, cicah sos cili letak mayo sedappp!

izahdaut said...

rajinnn nyer kak watie ni letak dlm cup pulak buah melaka tu. suke kuih ni. dan selamat berjimba dan bergumbira dengan famly ye...seronok berkumpul kan

Sheila Shafeareen said...

salam ka watie wahhh ada buah melaka lama kita x mkn...rajin akk buat byk2...kalau mkn sedar tak sedar habis satu2 kan

Afie said...

Sedapnya..... :)

zila 4ever said...

salam kak watie..
berziarah disini..dah lama x makan buah melaka..sedapp kan:)

ijan said...

Assalamualaikum kak watie,
Comel2 nye ondeh2 tu dok dalam bekas. Nampak cam kuih raya lah pulak. hehe… selamat menjamu selera dengan anak2 ye kak. Have a great day! Salam sayang dari kami di sini. mmuahh!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.wattie..seronoknya bila kesemua anak2 brkumpul kan?Selamat memnadu ke perak...seri iskandar tu nk hampir dekat nkan kg atie...& adik pon ada dok kat sana gak...hihi