Monday, April 9, 2012

Apam Balik.........balik mana????


Assalamualaikum

Wah cuaca mendung jer ni....sedih lah kalau sepanjang hari mendung aje....rasa malas aje nak bergerak.....ada juga orang yang di pengaruhi faktor cuaca..macam Akak ni ke???

Tak pe lah...kita tak payah gerak banyak-banyak....berdiri jer kat dapur sempit tu sekejap......

Tak lama mana pun berdiri kat situ kan.....dah  boleh panggil budak-budak tu datang  tengok apa yang Mama buat. Senyum simpol aje...suka lah tu....Kejap nak bancuh teh panas!


Resepi apam balik ni Akak dapat masa google kat internet..lihat pada kejadian nya...melalui google image...berkenanlah pulak.....baca resepi dan cara penyediaannya...okaylah maka...inilah hasilnya....



Apam Balik
Resepi ni diperolehi dari Puan Jeni,Riyadh..
Akak copy & paste dari sini:Resepi Raidah

Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung naik sendiri } diayak
  • 1/4 cawan gula
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 - 2 cawan susu segar (kalau nak guna air biasa pun boleh)
  • Sedikit garam.
Inti:
  • 1 cawan kacang tanah yg telah digoreng tanpa minyak } dimesin - untuk ditabur
  • 1 tin jagung krim - untuk ditabur
  • 1 cawan gula - untuk ditabur
  • Sedikit mentega
Cara penyediaan:

1. Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, baking powder,susu segar,sedikit garam dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel.
3. Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan. Tutup pan sebentar.
4. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega.Bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua.Sapukan sedikit mentega di bahagian kulit luar.

** Untuk mendapatkan apam balik yg cantik,perapkan bancuhan tepung tadi selama 2-3 jam dan barulah dimasak.

Mohon dihalalkan perkongsian ilmu masakan ini di sini dan terima kasih tak terhingga buat penyumbang resepi.

Kalau nak beli sekarang dah 60 atau 70 sen sebiji...kalau buat sendiri puas hati boleh letak bahan tabur banyak-banyak....kan...kan...tabur ..jangan tak tabur!!








20 comments:

  1. Salam kak,
    hehe.. tersenyum saya. nak balik mana tu kak? saya takmo balik, nak singgah makan apam balik dulu. :D

    Baru teringat ada corn manis dalam kabinet. :))

    ReplyDelete
  2. SAlam kak watie rajinnyer wat apam balik.. SK suker tu.. erma tak pernah wat sendiri selalu SK beli kat pasar malam.. cayalah kak santiq cam beli.. kemas jek akak buat..

    ReplyDelete
  3. Watie, lama dah kak rose x buat apam balik ni.... so x nak balik la selagi x dapat makan apam ni!

    ReplyDelete
  4. Salam kak watie! kita pun dah beli bhn2 nak buat apam balik hihihi.... esok kalau free boleh buat :D tumpang makan kat sini dulu sbb lapo dah nii :D

    ReplyDelete
  5. Assalam kak watie, saya xmo blk lagi nak mkn dulu juga heheh, cantik kaler apam blk tu

    ReplyDelete
  6. wah...slurfffpppp...saya peminat apam balik jg dear :) mesti nak try resepi ni :)

    ReplyDelete
  7. salam kenal...
    saya tak berapa suka apam balik yg kulitnya tebal dan kembung tu...suka yg nipis dan ranggup..tp tak pernah buat...kat tempat keje hubby,ada apam balik yg sgt sedap...intinya berbagai jenis-peanut butter,jagung,strawberi,coklat,cheese dll ...byk intinya..bila mkn,meleleh keluar hehe

    ReplyDelete
  8. tgok pic jagung tue..waallllaaa..sedapnya kak..kecurr:)

    ReplyDelete
  9. pehh memang terbaik la kak. nengok pun mcm yang jual kat pekan sari.. nostalgia apam balik ni buat saya. sebab arwah abah dulu sukee sangat beli apam balik kalau pergi pekan sari. menu wajib dia. ;-)

    ReplyDelete
  10. Aslmkm..ya ampoonnn..ank2 saya suka sgt ni..hari2 nak je beli..hehe

    ReplyDelete
  11. Assalam Dik Nur...tak payah balik...kita apam balik sama-sama...hehehe..buat Dik...boleh makan ulang-ulang!

    ReplyDelete
  12. Salam Dik erma...Hrmmmm Akak dulu pun tak rajin nak membuatnay sebab harganya murah...lately ni rasa cam tak mampu nak beli...sebab anak-anak makan tak kenyang..kalau buat sendiri..ha puas hati!!Try lah..syok juga dilayan resepi-resepi ni!

    ReplyDelete
  13. Assalam Kak Rose...ha...tak balik lagi ke?? Eh...siapa yang dok masak ayam ros pandan kat dapur Akak tu erk??? Seram dah ni!!!

    ReplyDelete
  14. Asalam Dik Ikaaa....hrmmm kalau dah ada bahan tu...sehari dua lagi terpampanglah kat blog Ika tu.....buat jangan tak buat..boleh makan puas-puas!

    ReplyDelete
  15. Assalam Dik Rosa....dah balik ke...kan belum makan lagi ni?

    ReplyDelete
  16. Assalam Dik Arina Shamsul...salam kenal....suka ya...trylah...sedap...dan senang sangat...!

    ReplyDelete
  17. Assalam Dik..Kamsiah..salam kenal ya...Tq sudi singgah...oh..yang ini tak ranggup juga Dik..sebab non stick pan tak akan garingkan sangat cam acuan tembaga yang dia org guna untuk buat jualan...tapi just nice lah untuk layan selera anak-anak!

    ReplyDelete
  18. Salam Dik Zila....Akak pun suka pic tu..terasa jagung tu....!!

    ReplyDelete
  19. Assalam Dik Izah....nostalgia teringat kat arwah Abah ya....gi balik buat dan sedekahkan pada jiran2 buat kenduri untuk arwah gitu...

    ReplyDelete
  20. Assalam Dik Anna...ha beli hari..hari....tak yah belilah..kita buatkan aje....puas lagi memakannya..biar sampai jemu sekejap!

    ReplyDelete

What Say You???? Nak jugak tau....